Pastva a její rizika

  • Datum: 10.4.2017
  • Autor: Horse Vital team
  • Kategorie: Pastva

Příroda není ani krásná, ani romantická, ani krutá. Je věcná a realistická. Musíme přijímat skutečnost, jaká je. Kůň na pastvě, je kůň v přírodě. Příroda mu toho mnoho nabízí, ale také jej ohrožuje. Bude-li deset koní v rozdupaném půlhektarovém výběhu za městskou zástavbou, je to něco jiného než stádo koní na pastvě přiměřené velikosti ve volném prostředí podhorské oblasti. Zákonitě se musí projevit mnoho rizik. Je na nás, abychom jim předešli, nebo je omezili. 

Dietetika

V době počátku pastvy porosty obsahují nejen rychle a snadno rozložitelné bílkoviny, ale i hodně zkvasitelných cukrů. To je pro trávicí trakt koní nebezpečné: z takového krmiva může dojít k intenzivnímu mikrobiálnímu kvašení a vývoji plynů v přední části žaludku a kolikovým příhodám. Vysoký podíl vojtěšek a jetelů v porostu také ohrožuje dospělé koně nadměrnou dávku bílkovin. Šťavnatý mladý porost znamená rychlý příjem a snížení jeho rozmělňování, což sebou nese možnost zácpy. Pokud je porost mokrý, dietetika příjmu se ještě víc komplikuje. Více tekutin znamená snazší a rychlejší uvolňování bílkovin i cukrů, tedy i možnost rychlého a snadného kvašení. Prevencí je podávání sena před vyháněním. Seno nemusí být živinově na vysoké úrovni, žádoucí je hlavně vyšší obsah vlákniny. Můžeme také dávat seno se zamíchanou, krátce nařezanou slámou. Podstatné je částečné mechanické nasycení objemným krmivem a vliv vlákniny na motoriku trávení. Pást začínáme jen krátkou dobu, kterou postupně prodlužujeme.

Záhadné fruktany

Trávy obsahují zásobní cukry, nazývané fruktany. Vytváří je v podmínkách sucha, chladu a nedostatku základních živin. Jsou to složité cukry, jejichž rozklad probíhá až v prostředí tlustého střeva. Nežádoucím rozkladem mohou zvyšovat podíl kyseliny mléčné, což sebou nese narušení resorpčních poměrů, rozvoj patogenní mikroflóry a usnadněné pronikání bakteriálních toxinů do krve a tím pravděpodobnost laminitidy i jiných zdravotních problémů. Obecně mají nejvyšší obsah fruktanů jílky.

Toxické byliny

Podhorské nebo horské louky a pastviny mají vždy pestré botanické složení. To většinou znamená lepší chutnost porostu, ale také výskyt jedovatých bylin, které koně ohrožují na zdraví i životě. Měli bychom znát ty nejnebezpečnější: starčky, oměj vlčí, rozpuk jízlivý, rulík zlomocný, pryskyřník prudký, kapradina hasivka orličí, třezalka… Koním škodí řada dalších, ale závažné obtíže by způsobily pouze při větším příjmu. Nelze se spoléhat jen na to, že koně se většině jedovatých nebo škodlivých bylin vyhýbají. Jedovaté jsou i stromy a keře, nejznámější je tis červený a štědřenec odvislý.

Cizopasníci

Jsou nezanedbatelnou nástrahou pastvy. Reálně existují a musíme s nimi počítat. Je to rozsáhlá a složitá problematika. Chovatel koní by si ji měl zjednodušit. Pravidelně nechat vyšetřit vzorky trusu (lze to i z krve) a podle výsledku aplikovat antiparazitika. Po aplikaci se opětovným rozborem přesvědčit o úspěšnosti. Parazitům přihráváme nepravidelným odčervováním, nedodržováním dávek a nekvalifikovaným výběrem antiparazitik. Nelze podceňovat ani schopnost parazitů vytvářet rezistence na léčivou látku.

Špatně viditelné nebo okem nezjistitelné

Pastevní porosty skrývají další významné riziko, mykotoxiny. Dávno minula doba, kdy jsme za nebezpečné považovali jen smyslově snadno zjistitelné plísně. Porosty kulturních rostlin jsou napadány řadou prostým okem většinou nepostihnutelných houbových chorob (plísní) a platí to pro traviny na loukách. Jílky jsou napadány plísní tvořící mykotoxin lolitren, způsobující poruchy koordinace pohybu. Častý plevel kokoška pastuší tobolka je hostitelem bělavé plísně dusivé.

V našich klimatických dominují plísně rodu Fusarium, dominatní je druh F. gramineum, neboli: travní. Jsou sledovány hlavně na obilovinách vzhledem k vysoké pravděpodobnosti tvorby mykotoxinů v zrnu – ale mohou žít na celém povrchu rostliny a to i jak název napovídá, na travách. Produkují řadu různě silně toxických mykotoxinů. Problematika působení a následků u hospodářských zvířat je celosvětová, velmi rozsáhlá a složitá. Pro zodpovědného chovatele koní platí jediné pravidlo: důsledně dbát o to, aby v doplňkových krmných směsích byl zařazen účinný vyvazovač mykotoxinů. Bez této prevence se s mykotoxiny jeho koně dříve či později setkají. Paradoxně rozvoj houbových chorob snižovaly kyselé deště, kterých jsme se úspěšně zbavili.

Horse Vital team

Komentáře

Podobné články