Žaludek koně aneb proč kůň nezvrací?

  • Datum: 2.5.2017
  • Autor: Horse Vital team
  • Kategorie: Trávení

Žaludek koně patří k velmi citlivým místům „koňského trávení.“ Proces trávení a jeho funkce má několik jedinečných zvláštností:

1. Žaludek koně je vzhledem k jeho velikosti poměrně malý, jeho obsah je 10 – 20 l.

2. Má dvě části s rozdílnou sliznicí. Slepý vak zaujímá cca 40 % povrchu a jeho sliznice nemá žlázky s obvyklou produkcí enzymů. Dále tzv. fundus, jehož sliznice obvyklým způsobem produkuje žlázkami enzym pepsin, který rozkládá bílkoviny, a kyselinu chlorovodíkovou. Na fundus navazuje žláznatá část s vývodem, zvaným vrátník. Ten ústí do první části tenkého střeva, dvanáctníku. 

3. Žaludkem na jedno krmení projde až trojnásobek jeho objemu, protože jeho obsah odchází do tenkého střeva po dávkách v průběhu krmení, a to už po 6 – 12 minutách od začátku krmení.

4. Ve slepém vaku probíhá mikrobiální trávení působením bakterií mléčného kvašení, streptokoků a kvasinek a také působení rostlinných enzymů i mikroflóry z rostlinných krmiv. Krmivo je dobře rozžvýkáno a prosliněno, což usnadňuje a urychluje kvasné procesy. Ty rozkládají hlavně jednoduché cukry z rostlinných šťáv, snadno rozložitelné bílkoviny a v malé míře škroby. Kůň na rozdíl od jiných býložravců nemá ve slinách enzymy, rozkládající škrob. Výsledek je vznik kyseliny mléčné, oxidu uhličitého a malého množství těkavých mastných kyselin.

5. Jícen vstupuje do žaludku šikmo a tak vytváří obdobu ventilu uzavíraného proti tlaku. To se konstruktérům z vývojové kanceláře přírody nepovedlo: pokud se žaludek přeplní (to se koním stává málokdy) nebo se do něj dostane větší rychle a snadno zkvasitelných krmiv (to se nedbalým majitelům koní občas přihodí) nemohou nahromaděné plyny ani obsah ze žaludku odcházet. Také se může stát, že kůň dostane krmivo, které v žaludku podstatně a rychle zvětší svůj objem, například suché nebo málo rozmočené cukrovarské řízky. Následkem nahromaděných plynů jsou koliky, prudké zvětšení objemu může přivodit roztržení žaludeční stěny!

6. Motorika funkční části žaludku a produkce pepsinu je vyvolána přítomností krmiva. Promíchání obsahu zanese kyselinu chlorovodíkovou a pepsin i do slepého vaku a jejich působení a silné okyselení obsahu utlumí kvasné procesy. Nastává „pravé enzymatické trávení“ a teprve pak obsah žaludku postupuje do dvanáctníku. Zde se k obsahu přidají škrob rozkládající enzymy ze slinivky (pankreatu) a z jater žlučové kyseliny, emulgující tuky. Ve střevech dojde ke zvýšení kyselosti, a pokud je vše v pořádku, jsou bílkoviny rozloženy na aminokyseliny, škrob na jednoduché cukry a tuky emulgovány, všechny tyto živiny mohou být díky své nepatrné velikosti přes sliznici tenkého střeva a stěnu hojných kapilár v tenkém střevě vstřebány do krve.

7. Žaludek se vyprazdňuje po dávkách. To je podmíněno regulací vycházející z nervových zakončení. Pohyb koně v době krmení a po něm na motoriku žaludku a produkci enzymů působí negativně, taktéž se projeví stresy a přepracování. Snížená motorika a slabá produkce enzymu a kyseliny chlorovodíkové podporuje nežádoucí a nadměrné mikrobiální kvašení ve slepém vaku.

8. Poslední zvláštností koně je resorpce vápníku. Protože během jeho vývoje přijímal vápník z rostlinných šťáv, tedy dobře rozpustný a využitelný, postačilo k jeho uvolnění (ionizaci) krátké a relativně slabé působení kyseliny chlorovodíkové. Ve dvanáctníku pak dochází k jeho účinné, aktivní resorpci. Pokud je ale vápník koni dodáván v levných a balastními složkami hojně naplněných krmných směsích ve formě uhličitanu vápenatého, nestačí krátká a slabá expozice kyseliny chlorovodíkové k jeho ionizaci a pak bez užitku prochází tenkým střevem. V zásaditém prostředí střev se již nemůže ionizovat a defekací odchází u organizmu.

Závěrem si připomeňme riziko žaludečních vředů. Tento jev považujeme za složitý a může mít několik příčin. Jeden výklad spočívá v působení nadměrné produkce kyseliny mléčné ve slepém vaku na jeho sliznici. Další naopak předpokládá nadměrné pronikání kyseliny chlorovodíkové do slepého vaku a opět poškození sliznice. Oba předpoklady mají stejné příčiny: nadměrné tréninkové zatížení, stres, chyby v dietetice a nedodržení klidového režimu koní v době krmení a po něm.

 

Aktualizace článku 16. 5. 2017:

Moc nás těší, že jste se s námi tak hluboko ponořili do trávicího traktu koně a podrobně prozkoumali velikost žaludku. My kajícně přiznáváme, že jsme se o velikosti žaludku informovali pouze v učebnici fyziologie (bod 8) a zkontrolovali v Krmení koní (bod 7). A tak nám nezbylo, než se rozběhnout po internetu a trochu to po sobě zkontrolovat. Vypadá to takhle:

1. Gastroduodenální ulcerace u koní - B. BEZDĚKOVÁ, P. JAHN Fakulta veterinárního lékařství Veterinární a farmaceutické univerzity Brno Veterinářství 2003;53:280-284: Objem žaludku dospělého koně se pohybuje mezi 8 a 15 litry.

2. Stránky Hřebčína Napajedla: U 500 kg vážícího koně má žaludek objem 9 l.

3. Stránky Agropress Fyziologie trávení koní: Žaludek je přizpůsobený průběžnému přijmu malých dávek krmiva, proto je jeho objem jen 15-20 l.

4. ww.vyzivazvirat.cz/blog/22_Fyziologie-trávení- a-přirozené- krmení-koní.html: Žaludek má poměrně malý objem, cca 15-20 l.

5. http://www.konicci.cz/clanky/anatomie-a- fyziologie-92/fyziologie- traveni-koni- 2272/: Žaludek je v poměru k velikosti koně velmi malý, o objemu 10-15 litrů.

6. http://www.magazinpegas.cz/zajimavosti-z- konske-fyziologie/: Obsah žaludku člověka činí 1-2 litry a obsah žaludku koně je 15 litrů.

7. Helmuth Meyer, Manfred Coenen, Krmení koní, publikace z roku 2003, kap. 3.2.2.2 Žaludek, str. 30 : Žaludek středně velkého koně je poměrně malý objemem 15 – 20 l.

8. Fyziologie hospodářských zvířat, Pavel Jelínek, Karel Koudela, MZLU 2003, VŠ učebnice, kap. 8, Trávení a vstřebávání, str. 105, trávení v žaludku koně: Žaludek koně pojme 10 – 20 l.

Nicméně, vybraný příklad nebo chcete-li zjednodušení velikosti žaludku na 15 l, kterého jsme se s tak trestuhodnou lehkomyslností dopustili, se kupodivu neliší od většiny citací. A jak říkala Bílá Královna v Alence z říše divů, jaké z toho plyne poučení? Inu, to, že internet je vždy po ruce, příjemný a obsáhlý, ale jako informační zdroj není vždy úplně spolehlivý. Poznatky a fakta, uvedené v našich příspěvcích, budeme čerpat hlavně ze solidní literatury a uvádět i prameny.

Váš Horse Vital team

Horse Vital team

Komentáře

Podobné články

Trávení
  • 27.3.2017
I. část: Co se děje v trávicím traktu
Od ústní dutiny po konec tenkého střeva.
Přečíst celé
Trávení
  • 27.3.2017
II. část: Co se děje v trávicím traktu
Od počátku tlustého střeva až do konce
Přečíst celé