Jak vznikala krmiva pro koně Horse Vital

Jak vypadá trh s krmivy pro koně?

Rozhodně nelze říct, že by v sortimentu krmných směsí a doplňků pro koně byly mezery a snadná možnost uplatnění. Trh je rozdělen a každý chovatel našel, co mu vyhovuje. Rozdíly v krmných směsích jsou – a to značné. Jedním z hlavních parametrů je koncentrace živin a cena. Víme ale, že cena ve skutečnosti o kvalitě krmiv nic nevypovídá. A dovede se většina chovatelů orientovat podle složení a výživných hodnot?

Jaká krmiva se prodávají snadno?

Přece ta levná, to je každému jasné. Do levných krmiv se zapracují levné komponenty a úspěch je zaručen. Smutné je, že na trhu skutečně vedou. Mezi základní a levné komponenty patří pšeničné otruby, vojtěškový úsušek, sójové slupky, cukrovarské řízky, ozimý ječmen… A co mají společného? Vysoký obsah vlákniny, nízký obsah bílkovin s neúplným spektrem esenciálních aminokyselin, nízký obsah energie. Do receptury se doplní krmný vápenec, sůl a přídavek vitaminů a mikroprvků, krmná směs je hotova. Ale v ní obsažené bílkoviny, energii a minerální látky dodají koním 3 – 4 x levněji krmiva, které běžně podáváme na žlab, tedy seno, oves a samozřejmě pastva. Právě tyto komponenty si může chovatel opatřit a podávat koním za nižší cenu, než je konečná cena směsi. Neplatí tedy výrobci náklady na technologii a energii, mzdy, marži, balení a dopravu… Není tedy lepší sestavovat krmné směsi z komponentů, které mají vysokou živinovou i biologickou hodnotu a které se chovateli většinou nedaří snadno získat?

Námitka: jsou drahé a výsledná směs bude také drahá. Správně, je to tak. Bude mít vyšší cenu. Ale také vyšší koncentraci živin, budeme takové směsi pro stejný typ pracovního zatížení podávat podstatně méně.

Tak to vyjde nastejno… Nevyjde. Chovatel ušetří hodně peněz, protože vydá méně peněz za pro něj zcela neužitečnou složku ceny: náklady na technologii a energii, mzdy, marži, balení a dopravu…

Jen to zkuste:

*Abychom byli přesní a féroví, chybějící sušinu doplníme senem.

A to je jediná výhoda?

Zdaleka ne. Krmné směsi z kvalitních komponentů mají nejen vyšší obsah živin, ale také si z nich organizmus vezme své snáz a více než z těch laciných

Jakpak tak? Do hry vstupuje využitelnost živin. Organizmus lépe využije, více živin si vezme ze sójového extrahovaného šrotu, mnohem víc než z pouhých sójových slupek, víc než z bílkovin pšeničných otrub, víc než z tolik oblíbeného vojtěškového úsušku. Dále například mikroprvky selen, zinek, mangan a měď jsou vůči organizmu mnohem šetrnější a lépe se využijí, když jsou ve směsi použity jejich organické formy než levné sírany, oxidy a chloridy. Obiloviny koně ohrožují nadbytkem škrobu, který je sám o sobě energií pomalou a ztrátovou. Tepelně upravené (extrudované a vločkované) obiloviny obsahují energii rychlou, která se vstřebává v tenkém střevě a bez rizika schvácení kopyt.

A co ještě je ve „drahých směsích?“

Chvilku trpělivosti pro malé shrnutí:

Základ směsi je energetický komponent, nejlépe alespoň částečně z tepelně upravené obiloviny. Podle požadovaného energetického obsahu kombinace ječmene a tepelně upravené kukuřice. Dále doplněk oleje. Také semeno lnu obsahuje velmi kvalitní olej i bílkovinu. Za ideální bílkovinnou složku považujeme sójový extrahovaný šrot. Je velmi dobře využitelný a obsahuje téměř ideální poměr esenciálních aminokyselin. Minerální obsah by měl tvořit mravenčan vápenatý pro vynikající využitelnost vápníku, monokalcium fosfát je zdrojem fosforu a dobře využitelného vápníku. Dále zdroj hořčíku, většinou oxid hořečnatý. A samozřejmě krmnou sůl. Zbývá premix mikroprvků a vitaminů. O kvalitě směsi v tomto směru vypovídá obsah vitaminu E – měl by být alespoň ??? mg v 1 kg. Mikroprvky (Fe, Cu, Mn a Zn) by měly být nejméně z poloviny obsahu v organické formě, chelátech. Selen, další významná priorita, pouze v organické formě např. methioselen.

Točí se z toho hlava a zdá se, že to není všechno. Ale to přece vůbec není nutné. Všechny komponenty jsou povinně uvedeny na etiketě směsi. Podle jejich pořadí lze alespoň přibližně poznat jejich obsah. Jsou seřazeny se sestupnou tendencí.

Skutečně kvalitní směs obsahuje ještě další příměsi:

  • Obilné klíčky: kukuřičné klíčky obsahují až 30 % oleje, 100 – 300 mg velmi účinného E vitaminu v 1 kg.
  • Sušené pivovarské kvasnice: bílkovina na rozmezí živočišné a rostlinné, vysoký obsah bílkovin esenciálních aminokyselin, spousta B vitaminů.
  • Rybí moučka: jedinečný zdroj aminokyselin a hlavně lyzinu, limitní aminokyseliny pro růst svalové hmoty.
  • Organicky vázaný selen: významný antioxidant, v organické formě také šetrný k organismu. Chrání nejen před působením oxidativních radikálů a super radikálů, ale i těžkým kovům, PCB, průmyslovým zplodinám v prostředí. 
  • Kultura kvasinek YEA-SACC: hlídač pořádku ve střevech, velmi účinná prevence kolik původem z poruch slepého střeva, laminitidy a acidózy.
  • Vyvazovač mykotoxinů: jediná obrana proti zákeřným mykotoxinů, které mohou být v senu, slámě, ovsu, pastevním porostu, vojtěškovém úsušku.
  • Výlisek ostropestřce: jedinečná ochrana jater při pracovním zatížení vyšším než je lehká práce. Životně nutná při náročném tréninku.

A proč tohle všechno?

Výživa a krmení je složitá, nezáživná a komplikovaná nauka i praxe. Chceme vyrábět krmiva, která chovatelům koní i trenérům skutečně pomohou. Chceme pomoci všude, kde laik tápe a zlepšit zdraví koní, odchov, pracovní i sportovní výkon. Naše reklama a doporučení nespočívá v nízké ceně nebo laciných obchodních fíglech. Do směsí zařazujeme pouze komponenty s vysokou živinovou i biologickou hodnotou.

Věříme, že co nejvíc chovatelů takovou výrobní filozofii ocení a naše krmiva nejen vyzkouší, ale zůstane našimi klienty.

 

 

Horse Vital team

Komentáře

Podobné články