Rozhoduje kvalita bílkovin?

  • Datum: 30.3.2017
  • Autor: Horse Vital team
  • Kategorie: Krmení koní

Vraťme se k bílkovinám, jejich složení a skutečné výživné i biologické hodnotě. Rostlinná bílkovina není v přírodě ani zdaleka tím nejhodnotnějším krmivem. O tom svědčí prostá a ověřená skutečnost, že masožravci neboli predátoři jsou na vyšším stupni než býložravci. Zvýhodňuje je právě kvalita živočišné bílkoviny. Kvalita bílkoviny spočívá ve složení, obsahu či spíše spektru aminokyselin. Některé z nich látková výměna vytvořit umí a jiné ne. Ty, co vytvořit neumí, nazýváme nepostradatelné neboli esenciální a musíme je některým zvířatům dodávat. Existuje úvaha či teorie, že živinové podmínky předvěké přírody byly tak velkorysé, že látková výměna býložravců a všežravců neměla potřebu tyto samostatně a pracně syntetizovat. 

Tedy, pokud od nich chceme něco víc, než pro co je příroda stvořila. Tak do toho hořkého jablka chemie a biochemie trochu kousněme. Kromě něho před námi na stole leží ještě nádobka s několika dírami. To je model Liebigova pravidla minima. Říká, že život a růst organismů je limitován tím prvkem, kterého je nedostatek. Když do nádobky nalejeme vodu, naplníme ji jen po nejnižší otvor. To je přesné vyjádření toho, co se děje v organizmu a ty otvory jsou limity esenciálních aminokyselin. Musíme je ucpat – neboli do organismu dodat dostatek jednotlivých živin, aby dostal, vše, co potřebuje k harmonickému fungování a tedy růstu všech tělesných tkání.

Svalová tkáň a jí podobné, tedy orgány potřebují ke své výstavbě aminokyseliny lyzin a threonin. Právě lyzinu obsahují traviny z pohledu potřeb koně od střední pracovní zátěže kritický nedostatek. Kritický z pohledu regenerace a růstu svalové hmoty, a také v období vývoje, gravidity a laktace. Co s tím? Řešením je ve většině kvalitních krmných směsí sójový extrahovaný šrot (SEŠ). Sója je plodina určená k výrobě oleje a zbývající podíl považujeme za nejhodnotnější zdroj rostlinných bílkovin, téměř se blížící živočišným. Téměř. Co s tím protivným slovíčkem? Koním ve skutečně náročném tréninku k regeneraci a růstu svalové hmoty nestačí ani aminokyseliny obsažené v SEŠ. Část výrobců to ignoruje, část doplňuje čistý lyzin, popř. threonin, získaný fermentačními metodami. Je to zcela obvyklý způsob užívaný ve výkrmu a odchovu drůbeže, prasat, atd. Ale je tu ještě jedna možnost. Do směsí pro koně lze v rozumném procentu přidat vůbec nejkvalitnější bílkovinný komponent – rybí moučku. Tím se řeší zcela komplexně a s vysokou využitelností nedostatek esenciálních aminokyselin. Koním poroste svalová hmota i ve vysoce náročném tréninku. Že to je nepřirozené? Ale kdepak. Plemeníkům se v době reprodukce krmí vejce, tvaroh, hříbatům také. A kdysi dávno v době starého Říma se koním pro bojové hry přikrmovalo maso.

Tím bychom měli vyřešený růst svalů a většiny tkání. Zbývají šlachy, kopytní hmota, žíně a chrupavky. Jejich limitem jsou sirné aminokyseliny, methionin a cystein. Je ale třeba dodat, že do kopytového Liebigova hrnečku musíme doplnit také zinek, mangan, železo a biotin. Limitem je ale ve skutečnosti síra. A to je docela složitá věc. Pro koně je síra přijatelná jen v organické formě. Tu si organizmus rozloží na anorganickou a teprve pak z ní regeneruje nebo tvoří potřebné tkáně. Nároky organizmu na síru jsou veliké a klouby nemusí být první v pořadí. Mnoho chovatelů kupuje velmi drahé přípravky pro údržbu nebo vylepšení chrupavek, prostě stravu kloubů. Ale nemalá část z nich podlehne právě tomuto procesu rozkladu a zcela jinému využití. Tedy, úplné šizení zákazníka to není, protože deklarované substance v přípravku jsou a část síry nakonec do kloubů možná doputuje.

Co z těch složitostí plyne pro praktický chov koní?

  • Travní porosty dostačují potřebě bílkovin na úrovni lehké práce koní.
  • Obsah bílkovin v zelené hmotě je dán jejím vývojovým stádiem, kvalitou půd a botanickým složením porostu. Mladé porosty mají vždy vyšší obsah bílkovin, zvyšuje jej i příměs jetelů a vojtěšek.
  • Krmné směsi, určené pro odchov hříbat, dokončení vývoje a růstu do tří let, koně v intenzivním tréninku pro březí a laktující klisny a také pro plemeníky v době zapouštění musí obsahovat podíl SEŠ a také podíl jiných kvalitních bílkovinných komponentů. Nejlépe rybí moučku, dobrým řešením je doplněk esenciálních aminokyselin: lyzinu, methioninu, popř.treoninu a tryptophanu. Existují i doplňky s velmi širokým či kompletním spektrem esenciálních aminokyselin. 
Horse Vital team

Komentáře

Podobné články