Napájení - 2. část

  • Datum: 12.6.2018
  • Autor: Horse Vital team
  • Kategorie: Krmení koní

Kvalita vody je stejně důležitá jako její množství. Pomiňme legislativu a hygienu chovu zvířat a shodněme se na tom, že vždy mluvíme o pitné vodě, která by se neměla lišit od vody pro člověka.

Teplota má být v rozmezí 8 – 15°C. Nejen kvůli osvěžení. Nízká teplota také zamezuje růstu a množení škodlivých mikroorganismů. Desinfekce vody je vzhledem k mikroflóře střev poněkud komplikovaná souvislost a raději se zaměříme na čistotu rozvodů a denní kontrolu funkčnosti a čistoty napáječek. K pravidelné desinfekci je nejlepší peroxid vodí, popř. přípravky na jeho bázi, lze použít i ocet nebo „starý dobrý“ hypermangan. Přírodní vodoteče nejsou dobrým řešením. Volné, otevřené toky jsou rizikem kontaminace vývojovými stádii cizopasníků i splachy z polí nebo ještě horších znečištění, které mohou představovat jímky silážních šťáv, kejdy, fekálií či polní hnojiště. Kompromisem je kvalitní pramenitá nebo studniční voda, kterou občas odebereme k rozboru na mikrobiální i chemické znečištění.

Napáječek je na trhu velký výběr. Miskové a jazykové typy, vhodné do stájí nebo nezamrzajících prostor doplňují napáječky s izolací i vytápěcím kabelem. Nízkotlaké napáječky jsou doplňkem cisteren a to není ještě vše. Naši předci vymysleli geniální a docela jednoduché zařízení, zvané trkač. Síla proudu vodoteče dokáže jeho prostřednictvím vytlačit vodu do cca desetinásobku spádu vodoteče. Kromě toho jsou na trhu pastevní pumpy, ze kterých se koně dokáží po krátkém návyku obsloužit sami. Vodu vytáhnou z hloubky až 8 m.

Napájení koní může sloužit i pro spolehlivou aplikaci řady krmných doplňků. Některé vitamínové nebo minerální koncentráty jsou doporučovány k zamíchání do jadrného podílu krmné dávky, ale stejně dobře je lze přidávat do odměřeného množství vody. Když krátkodobě napájení omezíme, kůň spolehlivě vypije namíchanou dávku. Některým přípravkům nesvědčí promíchání s doplňkovými krmivy a takovou aplikaci může být podán vynikající přípravek NUTRA – FIX (řada irských doplňků MERVUE), snižující následky působení kyseliny ve svalech. Vitaminy C a E jsou citlivé na oxidaci a vlivy jiných doplňků.

A na závěr jediná situace, kdy napájení a šťavnatá krmiva omezíme. Pokud odstavujeme hříbě mezi 3 – 4 měsícem, omezení tekutin urychlí zaprahnutí a sníží riziko zánětu mléčné žlázy.

Horse Vital team

Komentáře

Podobné články